NAW Gegevens
Ik wil graag informatie ontvangen over
Verrassing?
Nieuwsbrief ontvangen?
 
Terug naar overzicht

Luxe rondreizen Ecuador & Galápagos

Luxe individuele rondreizen op maat

Voor natuurliefhebbers is Ecuador, waar ook de Galápagos Eilanden deel van uitmaken, één van de mooiste en meest interessante bestemmingen ter wereld. De rijkdom aan flora en fauna is ongekend, mede dankzij de grote verschillen in hoogte waardoor er veel microklimaten zijn. Een andere belangrijke natuurbestemming in Latijns-Amerika, Costa Rica, ontbeert de culturele schatten en boeiende Indiaanse culturen die Ecuador wél heeft, wat een bezoek aan dit land voor sommigen nog eens extra aantrekkelijk maakt. En net wanneer u denkt dat u veel van het land Ecuador gezien heeft – vulkanen, jungle, koloniale steden, nevelwoud – dan zijn daar nog de Galápagos Eilanden als een soort verborgen troef, op twee uur vliegen van het vasteland. Voor velen vormt een luxe cruise langs verschillende eilanden het hoogtepunt van een reis naar Ecuador. In zekere zin is dat begrijpelijk, toch heeft ook het vasteland heel veel te bieden, niet alleen in het hoogland maar ook in het Amazoneregenwoud. Het aantrekkelijke van een reis door Ecuador zijn dan ook de gevarieerde landschappen en de rijkdom aan lokale Indiaanse culturen - en dat op een compact, overzichtelijk landoppervlak, waardoor de reistijden beperkt blijven. Indrukwekkende archeologische opgravingen zoals in Peru ontbreken hier, maar het natuurschoon is verbluffend en wordt afgewisseld door fraaie steden als Quito en Cuenca. 


Luxe hotels in Ecuador en op de Galápagos Eilanden

Ecuador heeft een klein aanbod aan luxe hotels. Kenmerkend zijn de haciënda’s, ondergebracht in historische gebouwen op het platteland, meestal het vroegere hoofdgebouw van een groot landgoed. In de hoofdstad Quito kunt u verblijven in het hart van het oude centrum, één van de eerste werelderfgoederen op de lijst van de Unesco en de allereerste stad wereldwijd die dit predicaat verdiende. De accommodaties in het Amazoneregenwoud zijn sfeervol en luxueus; hier verblijft u op basis van all-inclusive (alle maaltijden en excursies met Engelssprekende gids zijn bij de prijs inbegrepen). Bijzondere vermelding verdient de Mashpi Lodge aan de westzijde van de Andes in het nevelwoud; hier wordt hetzelfde concept gehanteerd als in de lodges in het Amazonegebied. In een stad als Cuenca in het zuiden van Ecuador is het aanbod de laatste jaren verruimd. Wanneer u een luxe cruise op een 5* boot op de Galápagos Eilanden niet ziet zitten, dan bestaat ook de mogelijkheid om in een 5* hotel op het eiland Santa Cruz te verblijven. Een 5- of 7-daagse cruise op een kleine boot (16-24 passagiers) met uitmuntende natuurgidsen blijft wel de beste manier om de Galápagos Eilanden te leren kennen.

Vliegen

KLM vliegt rechtstreeks van Amsterdam naar Guayaquil en Quito v.v.. De heenreis is overdag, met een aankomst in Quito in de middag, waarop een doorvlucht volgt naar Guayaquil met een aankomst in het  begin van de avond; dit is tevens het begin van de terugvlucht naar Amsterdam, u komt dan de volgende dag in de loop van de middag aan op Schiphol. 
Er zijn ook alternatieven, bijvoorbeeld met Iberia of Latam via Madrid, maar u bent dan uiteraard langer onderweg. 

Luxe reis naar de Galápagos Eilanden

Een reis naar de Galápagos Eilanden maakt u vermoedelijk maar één keer in uw leven. Een cruise van 8 dagen / 7 nachten is de beste manier om de natuurlijke diversiteit van de eilanden te leren kennen.  Bij NoBeach Exclusieve Reizen hoeft u geen concessies te doen op het gebied van luxe en comfort: wij werken samen met de beste cruisemaatschappijen, kiezen voor kleinschaligheid (bij voorkeur boten met maximaal 16 of 24 passagiers) en – als een gevolg daarvan – voor uitmuntende natuurgidsen waardoor u op een sublieme manier kennismaakt met de rijke flora en fauna van de archipel. Wanneer u een cruise niet ziet zitten, dan zijn er alternatieven. U kunt ook vanuit één eiland, bijvoorbeeld Santa Cruz, een aantal dagexcursies maken en in een 4*- of 5*-hotel verblijven. Ook is het mogelijk om een aantal dagen te gaan duiken, zoals bij Gordon Rocks of Santa Fe. Weer een heel andere ervaring is het luxe Galápagos Safari Camp in het hoogland van Santa Cruz. Uiteraard zijn ook combinaties mogelijk: bijvoorbeeld een 5-daagse cruise en een 3-daags verblijf (of langer) op één van de eilanden. 

Lees meer...
Verwacht: op termijn.
Verwacht: op termijn.
Wij hebben geen reizen met uw geselecteerde filters

Beste reistijd voor een luxe reis naar Ecuador

Ecuador en de Galápagos Eilanden vormen een bestemming waar u het hele jaar door naartoe kunt. Er is niet echt een beste reistijd, of een slechte reistijd; iedere periode is goed. 
Er zijn wel verschillen tussen een droge en natte periode, zeker in het kustgebied van het vasteland. Het mooiste weer heeft u daar in de periode januari-april; het is er dan warm, maar bij vlagen ook regenachtig. In de overige maanden is het droger en grijzer. 
Het regenseizoen in het Amazonegebied (januari-juli) hoeft zeker geen beletsel voor u te zijn om dit gebied te bezoeken; regen valt er vaak in de vorm van hevige buien, tussendoor schijnt dan de zon. Bovendien is het regenwoud tijdens een bui ronduit indrukwekkend om te zien! 

De Andes kent drogere en nattere maanden, maar niet echt een afgetekend droog seizoen of regenseizoen. Er blijft af en toe regen vallen, ook in het ‘droge’ seizoen en de zon blijft met regelmaat schijnen, ook in het ‘regenseizoen’. Bovendien zijn er grote verschillen per streek; weinig landen in de wereld kennen zoveel microklimaten. Dat heeft natuurlijk vooral te maken met de hoogte, een factor van belang in dit land. Het kan stralend weer zijn in Quito terwijl het enkele tientallen kilometers verderop, bij de Cotopaxi-vulkaan, de hele dag bewolkt is – of andersom. Onze zomermaanden (juni-september) zijn het gunstigst voor het Andesgebergte, er valt dan minder neerslag, wat niet wegneemt dat u ook in andere maanden meestal mooi weer zult hebben, met dikwijls in de namiddag een stevige bui. 

De Galápagos Eilanden hebben elke maand van het jaar wel iets bijzonders te bieden, de natuur is immers voortdurend in beweging. In augustus en september staat er wat meer wind en zijn sommige schepen niet in de vaart vanwege onderhoudswerkzaamheden. Toch kunt u ook dan een luxe cruise maken langs diverse eilanden. De bewolking blijft in de periode juni-november vaak hangen boven de hoger gelegen delen van de eilanden, aan de kust schijnt dan gewoon de zon. Ideaal dus voor een cruise! Het water is het warmst in de maanden januari-april, wat weer gunstig is wanneer u gaat zwemmen of snorkelen. In de overige maanden is een wetsuit geen overbodige luxe.


Vervoer in Ecuador / Galápagos Eilanden

Een luxe rondreis Ecuador met NoBeach Exclusieve Reizen vindt plaats per luxe auto (voorzien van airconditioning). Langere afstanden zoals naar het Amazonegebied of de Galápagos Eilanden overbrugt u met het vliegtuig. 
Een luxe 5-daagse, 8-daagse of 15-daagse cruise met een kleine boot (16-24 passagiers plus de crew) is de beste manier om de natuurlijke diversiteit van de Galápagos Eilanden te leren kennen. Ook kunt u vanuit één van de luxe hotels op het eiland Santa Cruz dagexcursies maken, wanneer het cruiseconcept u echt niet aanspreekt. De excursies in het Amazonegebied vinden plaats per boot of te voet. Het treintje dat lange tijd naar de Nariz del Diablo (Duivelsneus) reed, is momenteel niet operationeel. 

De keuken van Ecuador

Ecuador heeft in culinair opzicht minder naam en faam opgebouwd dan buurland Peru. Niettemin doet de keuken niet onder voor die van Peru en verschilt de menukaart niet zo veel van die van de zuiderburen. Het wekt dan ook geen verbazing dat de lokale markten hier minstens zo kleurrijk zijn, gezien de grote variëteit aan groenten en fruit, vlees en vis, en dat er in de grootste steden steeds meer haute cuisine restaurants geopend worden. Vooral visgerechten en met name zalm en rivierforel spelen een voorname rol in de Ecuadoraanse keuken. Probeert u ook zeker de verschillende soorten soep uit waar Ecuador bekend om staat, zoals locro de papa (aardappel-/kaassoep), caldo de gallina criolla (kippensoep) of één van de vele soorten vissoepen. U denkt bij Ecuador misschien niet direct aan wijn; toch heeft men het, in Bodega Dos Hemisferios, voor elkaar gekregen om de eerste, praktisch op de evenaar geproduceerde kwaliteitswijn op de markt te brengen. Tot slot dient opgemerkt te worden dat ook de Relais & Châteaux-groep in Ecuador én op de Galápagos Eilanden vertegenwoordigd is met een aantal hotels en restaurants, zelfs met kleine, luxe, cruiseboten voor maximaal 20 passagiers! 

De hoofdstad Quito

Een reis naar Ecuador begint meestal in de hoofdstad Quito (hoewel de tropische stad Guayaquil ook een mogelijkheid is). Quito ligt net onder de evenaar en hoog in de Andes op nog net geen 3 km boven zeeniveau, waardoor u in het begin van uw reis misschien aan de hoogte zult moeten wennen. Door de vrij constante temperaturen het hele jaar door wordt Quito wel de ‘stad van de eeuwige lente’ genoemd. In grootte komt Quito ongeveer overeen met Brussel. Het is een stad van monumentale kerken en kloosters, boeiende musea en prachtige straten en pleinen met in Spaans-koloniale stijl gebouwde herenhuizen. Zoals er steden bestaan die op zeven heuvels zijn gebouwd, zo wordt Quito omgeven door veertien vulkanen. U kunt Quito heel goed als basis gebruiken voor uitstapjes in de omgeving, zoals naar de warmwaterbronnen van Papallacta, de krater van Pululahua (nu een landbouwgebied en natuurreservaat) of Mitad del Mundo, het monument gewijd aan de evenaar. Vanuit Quito vliegt u naar het Amazonegebied of naar de Galápagos Eilanden, daarnaast kunt u van hieruit ook het nevelwoud bereiken, marktstad Otavalo en de ‘Laan van de Vulkanen’, de weg naar het zuiden.

Nevelwoud – Mashpi Reserve

Ten noordwesten van Quito, op ongeveer 3 uur rijden, bevindt zich het Mashpi-natuurreservaat, qua biodiversiteit één van de meest interessante gebieden ter wereld. Middenin het nevelwoud kunt u overnachten in de Mashpi Lodge, sinds 2015 behorend tot National Geographics’ ‘Unique Lodges of the World’. 
Het natuurreservaat waarin de lodge zich bevindt, varieert in hoogte van 500 tot 1200 m boven zeeniveau, waardoor hier, afhankelijk van de exacte hoogte, zowel een tropisch als een subtropisch klimaat heerst. Het gebied is opgedeeld in diverse ecosystemen en er komen veel verschillende – ook endemische – boom- en plantensoorten voor. Ook vogelliefhebbers komen hier aan hun trekken, want er zijn in deze omgeving meer dan 500 soorten vogels gespot. Door de natuurlijke rijkdom kan het nevelwoud een goed alternatief zijn voor het Amazonegebied, dat te ver weg ligt om op een comfortabele manier over land te bereiken (een korte binnenlandse vlucht is het alternatief). 

Vulkanen in Ecuador

Wie van vulkanen houdt, kan in Ecuador zijn hart ophalen. Sommige vulkanen – zoals de Tungurahua bij Baños – zijn nog (zeer) actief, andere zijn in ruste. Maar ook de slapende vulkanen rondom Quito en ten zuiden van Quito zijn indrukwekkend om te zien. Het Cotopaxi Nationaal Park is ná de Galápagos Eilanden het drukst bezochte park van het land; toch is dat nauwelijks te merken wanneer u rondom het Limpiopungo-meer wandelt en, afgezien van uw gids, alleen bergmeeuwen u zullen vergezellen. Vanuit Quito kunnen wij excursies aanbieden naar de Cotapaxi en een aantal andere vulkanen; de zwaarte van de wandelingen varieert. 

Amazonegebied

Hoewel de Amazonerivier niet door Ecuador zelf stroomt, zijn er wel een aantal machtige zijrivieren van de Amazone, zoals de Napo, die nauwelijks voor de hoofdstroom onderdoen. In Peru en Ecuador zult u misschien wel een betere wildlife-ervaring hebben dan in Brazilië, want hier geldt de stelregel: hoe dichter bij de Andes, hoe meer (dieren)leven. U kunt kiezen voor een meerdaags verblijf in een luxe lodge of op een luxe boot. U kunt tijdens de excursies met gids o.a. brulapen, kaaimannen, hoatzins, reuzenotters, toekans, tapirs, miereneters en groenvleugelara’s spotten. 

Cuenca

In het zuiden van het land ligt Cuenca, net als de hoofdstad Quito een aantrekkelijke stad met een grote Indiaanse aanwezigheid. Er zijn allerlei kleine, alleraardigste musea die u kunt bezoeken, daarnaast is Cuenca ook een goed uitgangspunt voor excursies naar Indiaanse dorpjes in de omgeving, zoals Gualaceo en Chordeleg. Ook het hooggelegen Nationale Park Cajas, dat wanneer de mist boven het hoogland hangt meer aan Schotland doet denken dan aan Zuid-Amerika, is vanuit Cuenca goed te bereiken. U kunt het natuurreservaat ook bezoeken wanneer u onderweg bent naar Guayaquil, de grote tropische stad aan de kust, van waaruit u terugvliegt naar Nederland of dat als springplank kan dienen voor een meerdaags verblijf op de Galápagos Eilanden. 

Stranden

Ecuador is geen strandbestemming, althans voor buitenlandse bezoekers. De stranden die er zijn worden op mooie dagen bevolkt door inwoners van nabijgelegen plaatsen. Alleen in kustplaats Puerto López valt enig internationaal toerisme te bespeuren, ook omdat van hieruit boottochten naar het eilandje La Plata worden georganiseerd, de Galápagos in het klein. Over de Galápagos Eilanden gesproken: alleen dáár treft u werkelijk prachtige stranden aan! Sommige stranden zijn vrij toegankelijk, andere – in verband met strenge regelgeving t.a.v. natuurbescherming – beperkt of helemaal niét. Maar u kunt uw reis door Ecuador dus afsluiten met een aangenaam strandverblijf.

Excursies en activiteiten

Privé-excursies in Ecuador – altijd met Engelssprekende gids – beperken zich niet tot een rondleiding met een expert langs architectonisch stedenschoon in plaatsen als Quito of Cuenca. Wanneer u eenmaal gewend bent aan de hoogte, kunt u in de Andes de meest schitterende wandelingen of mountainbike-excursies maken. De twee hoogste vulkanen, Chimborazo en Cotopaxi, worden dikwijls bezocht, hoewel het beklimmen van de top alleen is weggelegd voor ervaren bergbeklimmers. Maar ook op meer dan 4.000 meter hoogte is het landschap al heel indrukwekkend: u bereikt – praktisch op de evenaar! - de sneeuwgrens en heeft goed uitzicht op het omringende landschap van de Andes. Excursies in het Amazonegebied worden georganiseerd vanuit de lodge waar u verblijft; deze kunnen plaatsvinden in groepsverband of – tegen een meerprijs – op privébasis. Ook markten, Indiaanse dorpjes, haciënda’s en afgelegen, weinig bezochte natuurgebieden kunt u onder begeleiding van een lokale Engelssprekende gids bezoeken.