De Azoren: de beste locatie in Europa voor het zien van walvissen.
-pico_blue_whale_1648205583.jpg)
Rond de negen eilanden van de Azoren worden zeer veel verschillende soorten walvisachtigen gezien: inheemse en migrerende soorten, veel voorkomend of zeldzaam. Waarnemingen lopen uiteen van meer dan 20 tot meer dan 25 soorten. Circa een derde van het totaal aantal bestaande soorten komt voor in de Azoren-archipel.
De Azoren bevinden zich op de route van enkele migrerende soorten. Dicht bij de kust langs de eilanden bevinden zich zeer diepe wateren en daarnaast worden walvisachtigen vooral aangetrokken vanwege de overvloed aan voedsel in dit gebied.
Diverse soorten walvissen en dolfijnen waaronder de Blauwe Vinvis.
De Azoren worden beschouwd als één van de gebieden in de Noord-Atlantische Oceaan met de hoogste concentratie potvissen, en is ook een broedgebied. De indrukwekkende potvis is het hele jaar door aanwezig. Migrerende soorten worden regelmatig gespot tussen april en juni, wanneer ze de eilanden Faial en Pico passeren en verder naar het noorden trekken. Eén van de migrerende walvissoorten in de Azoren is de blauwe vinvis. De wetenschappelijke naam is de Balaenoptera musculus. Volwassen dieren kunnen wel 33 meter lang worden!
Dolfijnen die regelmatig worden gezien zijn de gewone dolfijn, Risso's en tuimelaars. De Atlantische gevlekte dolfijnen zijn er van juni tot september. Andere dolfijnsoorten zoals de gestreepte dolfijnen zijn zeldzaam.
Beste tijd van het jaar.
Walvissen en dolfijnen spotten is het hele jaar mogelijk vanwege het grote aantal soorten dat in de wateren van de archipel voorkomt. Naast gewone dolfijnen en tuimelaars die het gehele jaar te zien zijn, zijn er ook de walvissen die op hun trekroutes langs en door de Azoren trekken. Met meer dan 25 soorten walvisachtigen in de regio, worden er normaal gesproken 2 tot 3 verschillende soorten waargenomen tijdens elke walvistocht. Potvissen zijn er het hele jaar door, blauwe vinvissen en vinvissen in de lente, terwijl de Bryde en Noordse vinvissen ook in de zomer kunnen voorkomen. Telt u daarbij de verschillende soorten dolfijnen die er zijn en u kunt dus altijd wel walvisachtigen zien, ongeacht het seizoen.
Het seizoen om walvissen te spotten, van april tot half oktober, wordt echter bepaald door het weer en niet door de afwezigheid van walvisachtigen. Wij raden dan ook aan wij aan om een walvis- of dolfijnentocht te maken in de maanden april en mei voor met name de migratie van de blauwe vinvis en in de maanden juni t/m september voor andere walvissoorten en dolfijnen. De kans om een walvis of dolfijnen te spotten is ca. 98%.
Walvis- en dolfijntochten.
De walvistochten die wij aanbieden vanaf Faial en São Miguel, worden uitgevoerd met voornamelijk zodiacs en met marine biologen als gids aan boord. Tijdens de boottocht vertelt de gids meer over de soorten walvissen en dolfijnen en het gedrag, beantwoordt hij vragen en verzamelt hij gegevens en neemt foto’s voor onderzoek.
Faial: van walvisjacht naar walvisonderzoek.
Vanuit de uitkijkposten, zogenaamde vigias, aan de zuid- en noordkust van Faial zoeken waarnemers naar walvissen en volgen deze met verrekijkers. Zo kan het goede observatiegebied voor de walvistocht worden gekozen. Vroeger werden deze uitkijkposten gebruikt bij de walvisvangst. Gelukkig wordt er in de Azoren niet meer gejaagd op walvissen en koestert men de aanwezigheid van deze bijzondere zeezoogdieren. Faial en de stad Horta is tegenwoordig één van de toonaangevende centra voor het observeren en bestuderen van walvisachtigen in de archipel. Wetenschappers verbonden aan de Universiteit van de Azoren werken samen met andere internationale universiteiten aan studieprogramma’s om de populaties, migraties en routes van deze enorme zeezoogdieren te onderzoeken.
Meevaren met onderzoekers
Ook is het mogelijk om mee te varen vanaf Faial met mariene biologen en studenten die onderzoek doen en data verzamelen. U kunt hen bezig zien tijdens hun onderzoekswerk, walvissen zien en indien mogelijk worden er zeeschildpadden gevangen voor tagging, metingen en foto-id. Vervolgens worden ze uiteraard weer teruggezet in zee.
Verantwoordelijkheid voor de natuur.
Onderzoekers en organisaties die walvistochten aanbieden en bezoekers dienen zich aan de opgestelde gedragscode te houden om de inheemse en migrerende walvissen te beschermen. Er wordt daarom met een constante snelheid en op meer dan 50 meter afstand langs de walvisachtigen gevaren (100 meter afstand als er baby’s bij zijn). Verder is het niet toegestaan om walvisachtigen te achtervolgen, storen of voeren, te zwemmen met walvissen, de zee te vervuilen, geluid te maken en om meer dan drie boten tegelijk op dezelfde plek te hebben.
De walvisachtigen die rond de Azoren zwemmen, zijn beschermde soorten en verdienen speciale aandacht. Walvissen en dolfijnen spotten in hun natuurlijke habitat is een voorrecht; mensen moeten verstoring tot een minimum beperken. Wij vragen u dan ook om de richtlijnen en veiligheidsregels die aan boord gelden te volgen en mee te werken aan de gedragscode, zodat wij deze mooie dieren in hun natuurlijke omgeving kunnen laten voortleven. Als condities op zee slecht zijn, wordt een tocht uitgesteld. We plannen de tocht daarom vaak in het begin van uw reis, zodat u deze tocht later alsnog kunt maken. Dit wordt ter plaatse met ons agentschap geregeld.
Bekijkt u de voorbeeldreis op onze website: 15-daagse rondreis Azoren, een luxe eilandenreis met verblijf op São Miguel, Pico, Faial en Terceira. Op zowel São Miguel, Faial als Pico kunnen extra of alternatieve walvistochten worden toegevoegd aan het programma.
Deze tours zijn niet geschikt voor zwangere vrouwen, mensen met een zwakke rug, in een kwetsbare gezondheidstoestand, en ook niet voor kinderen jonger dan 4 jaar.