NAW Gegevens
Ik wil graag informatie ontvangen over
Verrassing?
Nieuwsbrief ontvangen?
 
Terug naar overzicht

rondreizen argentinie

Luxe individuele rondreizen op maat

Net als buurland Chili is Argentinië, dankzij de verschillende klimaatzones en landschappen, enorm gevarieerd. Dat begint in al in de hoofdstad Buenos Aires, ‘het Parijs van de pampa’s’, de stad van de tango, met tientallen wijken die onderling sterk uiteenlopen qua bevolking en karakter. Een luxe rondreis door Argentinië begint meestal hier, in de hoofdstad, die vanwege de brede avenues en monumentale gebouwen iets voornaams uitstraalt. Net als New York is Buenos Aires een stad die nooit slaapt, vol leven en vertier - volgens de grootste schrijver die het land ooit heeft voortgebracht, Jorge Luis Borges, is ‘Buenos Aires de stad die geen einde kent’. Tenzij u er uit ontsnapt, natuurlijk, en dan kunt u alle kanten op. Bijvoorbeeld naar het subtropische noordoosten, met de watervallen van Iguazú, naar het woestijnachtige noordwesten, naar de walvissen en zeeolifanten op het koele schiereiland Valdés in het zuiden of naar het wijngebied van Mendoza aan de voet van de Andes. Of u gaat naar het diepe zuiden, naar Patagonië, het gebied dat misschien wel het meest tot de verbeelding spreekt, niet alleen vanwege de weidsheid en desolaatheid, maar ook omdat de natuur hier onberekenbaar is, en ongerept. Prachtige spitse bergtoppen, zoals bij El Chaltén, jubelende rivieren en watervallen, verstilde meren en oneindige vlaktes: Patagonië heeft het allemaal. Met als kers op de taart het uitgestrekte gletsjergebied met wereldberoemde gletsjers als de Perito Moreno. Ga tegenover de gletsjer, op het uitzichtplatform, rustig op een bankje zitten en bekijk het schouwspel: dit is waarvoor u naar Argentinië komt. Bekijk hier onze 16-daagse rondreis Patagonië deluxe.

Luxe hotels in Argentinië

Het aanbod aan luxe hotels beperkt zich niet tot de hoofdstad Buenos Aires, al vindt u hier uiteraard een behoorlijke hoeveelheid 4* en 5* hotels en boutique hotels, met name in de chique wijken Recoleta en Palermo. Het wijngebied rondom Mendoza vormt een ander zwaartepunt, maar ook in het noordwesten van het land kunt u in hotels van het allerhoogste niveau terecht, zoals House of Jasmines bij Salta of Grace Cafayate, een zusterhotel van het gelijknamige hotel op het Griekse eiland Santorini. In Patagonië moet u er vroeg bij zijn, hier is het aanbod minder groot, al zijn er ook hier prachtige hotels bijgekomen, zoals Explora El Chaltén. Een begrip is EOLO, een Relais & Châteaux hotel, niet ver van het beroemde gletsjergebied bij El Calafate. Op eenzame hoogte staat het Awasi Iguazú hotel in de warme regio Misiones, dat weer gelieerd is aan de gelijknamige hotels in Chili en eveneens tot de Relais & Châteaux-groep behoort. U heeft hier uw eigen privégids en -auto waarmee u er iedere dag opuit trekt om het Atlantisch regenwoud te verkennen. De 14 privé villa’s staan midden in het woud, maar zijn van alle gemakken voorzien, en het haute cuisine restaurant is alleen toegankelijk voor hotelgasten.

De keuken van Argentinië

Bij de Argentijnse keuken denkt u vermoedelijk onmiddellijk aan vlees, en het klopt dat vlees – rundvlees met name - een belangrijk bestanddeel vormt van heel veel gerechten op de menukaart. Maar de Argentijnen zelf zeggen trots dat ze betere pizza’s en pastagerechten maken dan de Italianen (waar veel inwoners van afstammen), en daar is niets teveel mee gezegd, of althans… geen enkel land komt zó dicht in de buurt van wat er in Italië op dat gebied in 5* restaurants bereid wordt. De empanada is inmiddels ook internationaal bekend, net als de yerba maté, een thee-achtig drankje dat ook in buurland Uruguay wordt gedronken en met een metalen rietje wordt genuttigd. De typische asado (barbecue) is immens populair onder brede lagen van de bevolking en wordt meestal overgoten met chimichurri-saus. Een goed adres hiervoor is hotel La Bamba de Areco op de Argentijnse pampa, waar u ook goed kunt paardrijden. 
Maar wat is al dit eten zonder een goed glas wijn uit – bijvoorbeeld - de regio Mendoza? Mocht u deze streek in het noordwesten bezoeken, waagt u zich dan vooral aan een proeverij; het kan op tientallen plaatsen, in grote bekende wijnhuizen of in kleine boutique wijnhuizen – veelal familiebedrijfjes. U zult zich er al snel van vergewissen dat Argentinië niet alleen het oog pleziert, maar ook fijnproevers in ruime mate bedient. U kunt zich het beste wel aanpassen aan het late tijdstip waarop men de avondmaaltijd nuttigt: 9 uur in de avond is geen uitzondering. 

Lees meer...

Buenos Aires

Een rondreis door Argentinië begint vrijwel altijd in Buenos Aires (tenzij u direct doorvliegt naar een andere bestemming in het land, of via Brazilië naar de watervallen van Iguazú reist). Weinig steden in Latijns-Amerika hebben zo’n grote aantrekkingskracht als de Argentijnse hoofdstad. De stad doet merkwaardig Europees aan, en daar is door diverse stadsbesturen door de eeuwen heen bewust op aangestuurd; af en toe waant u zich in Parijs of Madrid. De één roemt het enorme culturele aanbod met minstens zoveel theaters en concertzalen als in willekeurig welke Europese hoofdstad, de ander rept van tango en milonga’s, van Carlos Gardel en Astor Piazzolla en zal beweren dat tango en Buenos Aires één en hetzelfde zijn. Daar is misschien wat voor te zeggen, al is dit ook de stad van boekhandels en literatuur, van voetbal en uitbundige stadions als die van River Plate en Boca Juniors, van enorme parken als dat van Palermo en Costanera Sur, van kleurrijke wijken als Palermo Viejo en San Telmo. Ons wordt wel eens gevraagd: hoeveel tijd heb ik nodig voor Buenos Aires? Het hangt helemaal van ú af. Voor natuurliefhebbers is één dag waarschijnlijk genoeg; voor cultuurliefhebbers is een week nog aan de zuinige kant. Wij kunnen hier een programma voor u samenstellen dat bij u past, met bijzondere invalshoeken en verrassende excursies. 

Peninsula Valdés

Aan de oostkust van Argentinië ligt het schiereiland Península Valdés dat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. U bereikt het via een smalle strook land bij het plaatsje Puerto Pirámides dat ongeveer 500 inwoners telt. Men leeft hier van de schapenteelt en van het toerisme. Het beschermde natuurgebied is de leefomgeving van vele diersoorten: u ziet hier – tussen juni en begin december - de bultrugwalvissen van wel heel dichtbij, als het al niet de vele pinguïns, orka’s, dolfijnen, zeeolifanten en zeeleeuwen zijn. Niet voor niets spreekt men wel van “de Galápagos van Argentinië”, dat andere unieke dierenparadijs in Zuid-Amerika. Zelfs wanneer u elders in de wereld al eens walvissen heeft gezien, zult u hier onder de indruk raken van de grote hoeveelheid walvissen en van hun nabijheid. Het schiereiland zelf is vrij vlak en droog en wordt bewoond door onder meer gordeldieren, vossen, Patagonische hazen, nandoes en guanaco's. Speciale vermelding verdienen het Reserva Faunística Punta Norte (in het uiterste noordoosten van het schiereiland), het Reserva Faunística Punta Delgada (in het uiterste zuidoosten) en Caleta Valdés (aan de oostkust); in deze natuurgebieden vindt u de grootste concentraties dieren. Om de walvissen te zien maakt u een boottocht vanuit Puerto Pirámides door de Golfo Nuevo.

Esteros del Iberá

De Esteros del Iberá vormen het op één na grootste wetlandsgebied van de wereld; alleen de Pantanal in Brazilië overtreft Iberá in omvang. Mét het Península Valdés is dit de belangrijkste natuurbestemming van Argentinië. Het gebied wordt alleen veel minder druk bezocht, wat het misschien juist interessant maakt. De naam 'Iberá' komt uit het Guaraní (de lokale Indiaanse taal) en betekent 'schitterend water'. Het zonlicht wordt bij zonsopkomst en zonsondergang namelijk op een zeer speciale wijze weerspiegeld. In wezen is de Iberá een gigantisch groot subtropisch ecosysteem bestaande uit meren, riviertjes, bossen, moerassen en waterlopen. U bezoekt het vooral vanwege de enorm rijke fauna. Denkt u daarbij aan capybara's, kaaimannen,  pampa- en moerasherten, gordeldieren, brulapen, maanwolven, nandoes, reigers en ooievaars. Een typische vogel in dit gebied is ook de gele kardinaal. Per boot en te voet kunt u zowel overdag als 's avonds op pad gaan en kennismaken met dit fascinerende natuurgebied. Aangezien de bewoonde wereld ver weg is, is het hier, afgezien van de dierengeluiden, altijd stil.

Iguazú

De watervallen van Iguazú liggen deels in Brazilië en deels in Argentinië en vormen een natuurwonder dat in Zuid-Amerika zijn gelijke niet kent (of het moest de Perito Moreno-gletsjer zijn, eveneens in Argentinië). Dit indrukwekkende schouwspel bezoekt u niet alleen; het is hier altijd druk, tenzij u in Hotel Das Cataratas aan de Braziliaanse kant verblijft, dan kunt u, in de avonduren, waarin het Nationale Park voor iedereen – behalve voor u, als hotelgast – gesloten is, in relatieve beslotenheid van het schitterende en onvergetelijke uitzicht op de watervallen genieten. De mooiste wandelingen maakt u aan de Argentijnse kant, waar u de grootste waterval – de ‘Keel van de Duivel’ – tot heel dicht kunt naderen. Looppaden voeren onder- en bovenlangs, het is de moeite waard om de tijd te nemen en op verschillende tijdstippen van de dag dezelfde wandeling te maken. 

Mendoza Wijngebied

Mendoza is de hoofdstad van het Cuyo district, het ligt aan de voet van de Andes en staat vooral bekend als de wijnstad van Argentinië. Het is er prettig toeven vanwege de vele terrasjes en restaurants. In de zomermaanden kan de temperatuur oplopen tot wel 40 graden Celsius maar de brede lanen en grote, schaduwrijke parken zorgen voor verkoeling. Vanuit Mendoza reist u gemakkelijk naar de zuidelijk en oostelijk gelegen wijngebieden waar u diverse wijnhuizen kunt bezoeken, waaronder Salentein, Zuccardi en O'Fournier. In de omgeving zijn de afgelopen jaren diverse sfeervolle en kleinschalige (boutique) hotels gebouwd, meestal tussen - of aan de rand van - de wijngaarden. Chacras de Coria is een voorstadje van Mendoza met hobbelige kasseienstraten; een verblijf hier heeft als voordeel dat u in korte tijd naar de stad op en neer rijdt. De Ucovallei ligt verder weg, ongeveer 100 kilometer in zuidelijke richting; dit gebied is minder dicht bevolkt en de omgeving is dan ook uitgesproken landelijk. Beroemde Argentijnse architecten hebben hun fantasie hier de vrije loop gelaten en futuristische projecten verwezenlijkt; het wijnhuis O'Fournier, dat op een ruimtestation lijkt, is hier een goed voorbeeld van, maar ook het Kilkka Museum bij Salentein en de bijbehorende 'wijnkathedraal' mogen er zijn. Behalve voor culinaire geneugten en ontspanning leent de wijnstreek zich goed voor het maken van mooie autoritten door de Andes. De onbetwiste klassieker is de dagtocht naar de zwavelbronnen van Puente del Inca en het iets verderop gelegen uitzichtpunt op de Aconcagua bij het Laguna de los Horcones, gelegen op 2.900 meter hoogte boven zeeniveau. De Aconcagua is de hoogste berg van het westelijk halfrond (dus buiten de Himalaya) en reikt tot bijna 7.000 meter hoogte. Onderweg naar het uitzichtpunt passeert u gedenkwaardige woestijnlandschappen met droge, mineraalrijke bergen in de meest bonte kleuren. Bekijk hier onze 10-daagse rondreis Argentinië gletsjers & wijnen.

Salta en het Argentijnse noordwesten

In de grootste stad van het Argentijnse noordwesten, Salta, treft u nog sporen aan van een rijk koloniaal verleden. De Argentijnen noemen de stad dan ook 'Salta la Linda', Salta de Schone. Veel Spaanse families kwamen hier de afgelopen eeuwen naartoe vanwege de vruchtbare grond en het aantrekkelijke klimaat. De levendige, monumentale stad is gelegen op 1.200 meter hoogte. Rondom het centrale plein vindt u veel koloniale gebouwen, zoals de kathedraal, het Cabildo gebouw (het vroegere gemeentehuis) en de beroemde toren van de San Francisco kerk.

In het MAAM-museum kunt u o.a. mummies zien die hoog in de Andes, op de grens met Chili, door archeologen werden aangetroffen; ze verkeren nog in perfecte staat. Speciale vermelding verdient verder de kabelbaan naar de San Bernardo heuvel; boven heeft u een prachtig uitzicht over de stad en de bergen van de Andes. De stad staat bekend om de vele traditionele feesten en folkloristische gebruiken. Nog maar drie procent van de Argentijnse bevolking is Indiaans en die is vooral in en rondom Salta geconcentreerd. Wanneer u bijzondere souvenirs wilt kopen dan kunt u dat het beste in Salta of in dorpen als Tilcara en Purmamarca doen. De centrale ligging van Salta is ideaal voor verschillende excursies in de omgeving zoals naar de spectaculair gekleurde bergen van de Humahuacavallei of naar het wijngebied bij Cafayate. Andere hoogtepunten zijn de indrukwekkende kloof Quebrada del Toro en de - minstens zo indrukwekkende - Cuesta del Obispo, een bochtige weg die voert naar een pas met een adembenemend uitzicht. Ook kunt u vanuit Salta gemakkelijk doorreizen naar de Atacamawoestijn in Chili. De provincie Salta is een rijk landbouwgebied waar vooral graan, soja, tabak, mais en suikerriet wordt verbouwd. Een van de mooiste accommodaties van heel Argentinië - House of Jasmines - ligt op een half uur rijden van de stad vandaan, midden op het platteland. 

Patagonië

Het aardige van Patagonië is dat er sinds het begin der tijden, of in ieder geval sinds de komst van de eerste Europese ontdekkingsreizigers, weinig lijkt te zijn veranderd. Magelhaens en de zijnen omschreven het gebied als 'afgelegen, uitgestrekt, desolaat, van een ontzagwekkende schoonheid, woest, ontembaar'. Al deze adjectieven zijn nog onverminderd van toepassing op het Patagonische landschap. Er zijn mensen die alleen maar van deze bestemming kunnen dromen. Er zijn mensen die hier één keer in hun leven naartoe gaan en het nooit meer vergeten. En er zijn mensen die hier ieder jaar naartoe terugkeren. Hoe het ook zij, één ding staat vast: het natuurschoon in Patagonië laat niemand onberoerd. 

El Calafate is het beginpunt voor een tocht naar het Nationale Park Los Glaciares, het grootste gletsjergebied buiten Antarctica. De meest indrukwekkende gletsjer is de Perito Moreno: de enige gletsjer ter wereld die nog gestaag groeit. Doordat het de uitloper is van een continentaal ijsplateau 'stroomt' de gletsjer langzaam voort; aan het eind breken de ijsbrokken af en vallen met donderend geraas naar beneden, waar enorme ijsschotsen uit het water omhoogsteken. Een overweldigend natuurgebeuren! De prachtige witte en blauwe kleurschakeringen van die enorme ijsmassa zijn verbluffend mooi. Hoe ouder het ijs, hoe blauwer de kleur.

Vuurland

Op Vuurland, “het einde van de wereld”, ervaart u de eenzaamheid en de stilte als nergens anders en kunt u een boottocht maken in de voetsporen van Charles Darwin, dwars door het Beaglekanaal. De Argentijnen beschouwen Ushuaia als de zuidelijkste stad ter wereld hoewel de Chilenen daar weer anders over denken: voor hen is dat Puerto Williams, aan de overkant van het kanaal. De belangrijkste bezienswaardigheid in de omgeving is het Nationaal Park Tierra del Fuego dat 63.000 hectaren subantarctisch bos herbergt. Rivieren, meren, gletsjers en bergen bepalen hier het landschap. Zo moet de aarde zijn geweest voordat er mensen waren: dat is het idee dat u overhoudt aan een excursie door dit fabelachtig mooie natuurpark. De lenga is de boomsoort die hier het meeste voorkomt. Ook aan het Beaglekanaal vindt u schitterende flora en fauna; denkt u daarbij vooral aan de enorme variëteit aan vogels die hier leven zoals condors, spechten, eenden en arenden. Per zodiac kunt u naar het mooie Isla Redonda varen. Ushuaia zelf, tenslotte, heeft in de verte wel iets weg van een Noorse kustplaats; ook het klimaat komt aardig overeen met dat van noordelijk Scandinavië.

Bariloche en het Merengebied
In Bariloche begint de Zeven Meren Route (in werkelijkheid zijn het er veel meer dan zeven!). Als eerste komt u langs Lago Espejo ('Spiegelmeer'), zo genoemd omdat de bossen en de bergtoppen van de Andes bijzonder mooi reflecteren in het water. De weg gaat door mooie groene bossen en langs de oevers van de volgende meren: Lago Correntoso, Lago Escondido, Lago Villarino, Lago Falkner, het Lago Machónico en het langgerekte Lago Lácar. Een betere kennismaking met het Argentijnse merengebied is er waarschijnlijk niet! U ziet zeker niet alleen meren maar ook watervallen, rivieren, bergen en uitgestrekte bossen.

Vluchten naar Argentinië

De langste rechtstreekse vlucht van KLM is die van Amsterdam naar Buenos Aires. De Argentijnse hoofdstad is niet het eindpunt, want u kunt met hetzelfde toestel nog doorvliegen naar Santiago de Chile. U kunt ook met andere luchtvaartmaatschappijen naar Argentinië vliegen, maar dan is het altijd met een overstap in, bijvoorbeeld, Madrid, Rome of Parijs.

Beste reistijd voor Argentinië

Wilt u naar Patagonië, dan komt alleen de periode oktober-april in aanmerking. In onze zomer is het daar winter en zijn de meeste hotels gesloten. In de periode oktober tot half december en in maart-april is het in Patagonië rustiger dan tussen half december en eind februari, wanneer veel Argentijnen zelf vakantie hebben. 
Iguazú en Buenos Aires zijn het hele jaar door te bereizen. In het Wijngebied van Mendoza is met name februari-mei een heel aantrekkelijke periode met mooie herfstkleuren, goed weer en interessante lokale feesten in het kader van de wijnoogst. 
Het noordwesten van Argentinië kent juist een kort regenseizoen tussen december en maart. Een goede tijd om dit gebied te bezoeken zijn de periodes maart-april en september-november. Van mei tot en met augustus kan het in de hoger gelegen delen behoorlijk koud zijn, maar schijnt rondom Cafayate toch meestal de zon. 
De zomer in Buenos Aires kan wisselvallig zijn met soms stevige regenbuien. Maar de zon schijnt ook heel vaak. Het is vochtig heet in met name de maanden januari en februari.

Vervoer in Argentinië

De afstanden binnen Argentinië zijn groot, daarom is het onvermijdelijk dat u zo nu en dan gebruik maakt van binnenlandse vluchten, meestal van Aerolineas Argentinas, de nationale luchtvaartmaatschappij.

Afgezien van de vluchten, stelt NoBeach Exclusieve Reizen bij voorkeur een reis geheel op privébasis voor u samen. U reist met uw privéchauffeur van A naar B, soms – wanneer er onderweg interessante dingen te zien zijn – ook met een Engelssprekende gids. Wij regelen vooraf de excursies indien u dit wenst. 

In sommige gebieden, zoals het Merengebied rondom Bariloche, het Wijngebied rondom Mendoza of het Argentijnse noordwesten rondom Salta, kunt u ook gebruik maken van een huurauto indien u dit wenst. U bent dan vrij om zelf uw routes te kiezen, een omweg te maken en in uw eigen tempo van de ene plaats  naar de andere te reizen.
Op andere plaatsen (bijvoorbeeld in het gletsjergebied bij El Calafate, op  Vuurland, in de wetlands van Iberá of bij de watervallen van Iguazú) heeft een huurauto absoluut geen meerwaarde. U heeft daar altijd de beschikking over een privéchauffeur.