NAW Gegevens
Ik wil graag informatie ontvangen over
Verrassing?
Nieuwsbrief ontvangen?
 
Terug naar overzicht

Voorbeeldreizen

Luxe individuele rondreizen op maat

Een luxe rondreis door Mexico van 2 weken of 3 weken betekent in veel gevallen: een reis naar Yucatán met een verblijf aan de Caribische kust. Dat is op zich begrijpelijk, want waar vindt u nu mooiere stranden, helderder luchten, een zee zo azuurblauw dat het aan het ongelofelijke grenst? Bovendien kunt u uw vakantie aan de kust aanvullen met een paar nachten landinwaarts in Valladolid of Mérida, en op die manier ook de wereldberoemde piramides van Chichén-Itzá en Uxmal bezoeken, afgewisseld met een uurtje zwemmen in een koele cenote, de aantrekkelijke watergrotten waar Yucatán bekend om staat. Toch is Mexico veel meer dan alleen zon, zee, strand en (eventueel) piramides. Er zijn schitterende steden, vooral in het midden en zuiden van het land, zoals Guanajuato, Taxco, Oaxaca en San Cristóbal de las Casas. Het landschapsschoon van de Sierra Madre, de bergrug die Mexico van noord naar zuid in tweeën splitst, is ongeëvenaard. Diepe canyons, een uitgestrekte jungle, langzaam voortstromende rivieren, binnenzeeën met dolfijnen en walvissen, verstilde dorpjes tussen de cactussen, één van de grootste (en boeiendste) steden van de wereld: dit land heeft het allemaal. Er zijn talrijke Indiaanse volkeren met eigen tradities en gewoonten. Er zijn kleurrijke markten en feesten, het hele jaar door, tot in het kleinste dorp aan toe. Dat is misschien ook wel het aangenaamste aspect van een luxe reis door Mexico: de ontmoeting met hartelijke, zeer vriendelijke mensen die het vaak een eer vinden om u met dit land te laten kennismaken. U zult het merken als uw privégids u rondleidt over een opgravingsterrein, als u een duik- of snorkelexcursie regelt in Yucatán of uit eten gaat in de hoofdstad. Niet voor niets beschouwt de zeer bereisde Michael Palin als zijn favoriete vakantieland, want alles komt hier samen: goed weer, goed eten, een enorme dichtheid aan natuurlijke en culturele bezienswaardigheden en ongelofelijk vriendelijke mensen.

Luxe hotels in Mexico

Een grote concentratie luxe hotels vindt u aan de Caribische kust, in Mexico City, rondom kustplaatsen als San José del Cabo en Puerto Vallarta en ook wel in steden als Mérida, Oaxaca en Puebla. In andere steden en gebieden is het aanbod kleiner. Grote namen als Four Seasons en One&Only vindt u in Mexico City, San José del Cabo en in de omgeving van Puerto Vallarta; er zijn ook kleinschalige boutique hotels, niet alleen in de grote toeristische plaatsen maar ook in minder bekende gebieden, steden en dorpen.
Speciale vermelding verdienen de haciënda’s, met name op het schiereiland Yucatán. Verschillende haciënda’s zijn omgetoverd in luxe accommodaties met service op topniveau. Een mooi voorbeeld hiervan is Hacienda Temozón ten zuiden van Mérida.

Lees meer...

De keuken van Mexico

Bij de Mexicaanse keuken is, dankzij de vele Mexicaanse restaurants die buiten Mexico hun deuren hebben geopend, al lang niet meer zo onbekend als dertig of veertig jaar geleden. Maar voor de échte Mexicaanse keuken moet u in de meeste gevallen toch echt naar Mexico zelf, want wat u elders voorgeschoteld krijgt, is vaak een afgeleide van het oorspronkelijke gerecht. Mexico City grossiert in toprestaurants waar u vaak al maanden van tevoren een tafel moet reserveren, wilt u er terecht kunnen, maar ook een stad als Oaxaca staat bekend om de rijke en gevarieerde keuken. Tijdens een kookworkshop of culinaire tour door Mexico City, Mérida of Oaxaca kunt u leren om zelf Mexicaanse gerechten te bereiden (of om op dat gebied nieuwe ideeën op te doen). De markten waar u de ingrediënten koopt, vormen al een belevenis op zich.

Vliegen

U kunt dagelijks rechtstreeks met KLM van Amsterdam naar Mexico City vliegen (en terug). Vanuit Nederland kunt u in onze winterperiode op sommige dagen rechtstreeks naar Cancún vliegen, eveneens met KLM. Ook Aeromexico verzorgt rechtstreekse vluchten naar Mexico City. Voor overige bestemmingen binnen Mexico dient u over te stappen in Mexico City. U kunt de reis hier uiteraard ook onderbreken en een aantal dagen later doorvliegen. De grote steden beschikken alle over een eigen luchthaven, soms met rechtstreekse verbindingen met Noord-Amerikaanse steden (waardoor een vlucht met overstap in de VS meer voor de hand ligt; u dient dan wel een ESTA aan te vragen, een digitale reisvergunning).

 

Mexico City

Mexico City is gebouwd op de resten van de vroegere Azteekse hoofdstad, Tenochtitlán. De stad ligt in een uitgestrekte vallei, omringd door vulkanen (waaronder de Popocatépetl).
In weerwil van het negatieve imago, is het een bijzonder aangename stad, misschien wel de meest prettige stad om te verblijven van heel Latijns-Amerika.
Weinig steden in de wereld tellen zo veel topmusea. Denk bijvoorbeeld aan het wereldberoemde Nationaal Museum voor Antropologie, aan het hypermoderne Museo Soumaya met één van de grootste collecties beelden van Auguste Rodin ter wereld, of aan het meer traditionele en kleurrijke Casa Museo Frida Kahlo in de rustige, in koloniale stijl opgetrokken wijk Coyoacán. Dit zijn maar drie voorbeelden, er is veel en veel meer! 
De wijk Polanco met chique winkels, dure en goede restaurants en brede avenues heeft Parijse allure. In het oude centrum treft u juist veel barokke architectuur aan, naast schitterende overblijfselen van de oude Azteekse tempels. U kunt heerlijk dwalen door mooie, verstilde buurten als San Ángel en Coyoacán, door de meer Europees aandoende, trendy wijken La Condesa en La Roma, of een boottocht maken langs de 'drijvende eilanden' van Xochimilco. Het uitstapje naar de indrukwekkende piramides van de Zon en de Maan en het bijbehorende archeologische complex van Teotihuacán is een niet te missen excursie.
Liefhebbers van kunst en cultuur, design, moderne architectuur en archeologie komen ruim aan hun trekken in Mexico City. Ook op gastronomisch gebied heeft de stad enorm veel te bieden: Mexico City kan met Lima in Peru en São Paulo in Brazilië wedijveren om de titel 'culinaire hoofdstad van Latijns-Amerika'!

Het schiereiland Yucatán

Op het schiereiland Yucatán zijn, behalve prachtige stranden, een aantal van de indrukwekkendste Maya-piramides te bewonderen: denk aan Chichén Itzá - één van de nieuwe zeven wereldwonderen -, het aan de Caribische Zee gelegen Tulum of aan de iets verder weg gelegen, rijkelijk van beeldhouwwerk voorziene tempels en piramides van Uxmal, Kabah en Sayil. Diep verscholen in de jungle ligt dan nog Calakmul.

Zelfs stedenschoon is op het schiereiland ruim voorhanden

Mérida is een levendige en aantrekkelijke, met lommerrijke lanen en pleinen verfraaide stad. Campeche ziet er nog steeds uit als een onneembare vestingstad en heeft de laatste twintig jaar - met dank aan de Unesco dat het de Werelderfgoedstatus verleende - een grondige restauratie ondergaan. Valladolid heeft de koloniale stijl van de kleurrijke huizen, kerken en kloosters weten te behouden en zou een geschikt decor kunnen vormen voor nostalgische of romantische films, net als het overwegend geel geschilderde Izamal, waar een reusachtig klooster en een enorme piramide bijna broederlijk naast elkaar staan. Mexico is een land met een zekere magie; deze openbaart zich al snel aan de reiziger die daar ontvankelijk voor is.

Chiapas, Oaxaca en Centraal-Mexico

Voorbij het schiereiland begint een ander Mexico, dat we u graag willen laten zien. Een reis langs de hoogtepunten van Mexico is nooit compleet zonder dat u het meer bergachtige deel van het land verkent. Ook buiten Yucatán staan kolossale piramides (Teotihuacán, Monte Albán, Palenque). In Oaxaca kunt u in toprestaurants dineren en schitterende koloniale steden als Taxco, San Miguel de Allende, Guanajuato, Puebla en het in de bergen gelegen San Cristóbal de las Casas bezoeken. De Ruta Maya begint in Yucatán en voert via Chiapas naar Guatemala, Honduras en Belize; u kunt in ieder geval het begin ervan meepikken. In Chiapas en Oaxaca is het aandeel van de Indiaanse bevolking procentueel gezien het grootst. Een excursie naar een dorp als San Juan Chamula is een ongekende ervaring, maar ook op de vele markten, zoals die van Tlacolula in Oaxaca of Tenejapa in Chiapas, geven een goed beeld van de oorspronkelijke cultuur. De deelstaat Morelos staat bekend om het aantrekkelijke klimaat en wordt wel het ‘land van de eeuwige lente’ genoemd. In Cuernavaca, waar veel mensen uit de veel hoger gelegen hoofdstad een weekendverblijf hebben, kunt u een aantal schitterende musea bezoeken, zoals het Museum voor Hedendaagse Kunst Juan Soriano en het Robert Brady Museum, die zeker niet onderdoen voor musea in Mexico City. Wanneer we bedenken dat er zich ook in Puebla een aantal interessante musea bevinden (het Internationaal Museum van de Barok, het Amparo Museum), dan weet u dat er in Mexico ook heel gemakkelijk een reis is samen te stellen die zich richt op beeldende kunst en cultuur, architectuur en design.

De mooiste stranden

Met een kustlijn van in totaal meer dan 10.000 kilometer is het geen wonder dat Mexico veel mooie stranden kent. De Caribische stranden zijn het beroemdst, maar ook de stranden aan de Pacifische kust, zowel in Chiapas, Oaxaca als Baja California, zijn schitterend, en vaak verlaten. De bereikbaarheid is dan ook een ander verhaal. De Caribische kust maakt relatief gezien maar een heel klein deel uit van wat Mexico aan kusten te bieden heeft, maar is het best bereikbaar en daarmee ook het drukstbezocht. Toch kunt u ook hier aan de drukte ontsnappen, bijvoorbeeld door in een exclusief resort benoorden of bezuiden Playa del Carmen te verblijven, en niet in de plaats zelf. Ook Tulum biedt luxe strandresorts, niet ver van de beroemde ruïnes vandaan. Voor echte rust kiest u echter de westkust, bijvoorbeeld het One&Only Mandarina hotel, een uurtje rijden van Puerto Vallarta vandaan. De deelstaten Jalisco en Nayarit hebben een mooi aanbod aan strandresorts, sommige erg afgelegen, en absoluut minder massaal dan aan de Caribische kust of op het zuidpuntje van Baja California (San José del Cabo). Een goed voorbeeld is de accommodatie Cuixmala. De Golf van Mexico staat niet echt bekend om strandtoerisme.

 

Excursies en activiteiten

Boottochten, stadstours, kookworkshops, een bezoek aan archeologische opgravingen of andere excursies vinden zoveel mogelijk plaats onder begeleiding van een Engelssprekende privégids. Soms is de gids ook chauffeur, soms heeft u een aparte chauffeur. U kunt via ons excursies regelen in de mate waarin u dat zelf wilt. Excursies vormen een mooie aanvulling op eigen verkenningen: u komt meer in contact met de lokale bevolking en komt veel meer te weten over de lokale cultuur. Soms is het ook logistiek veel handiger wanneer u een excursie regelt, individueel bent u dan veel meer tijd kwijt. Yucatán is een goede bestemming voor een reis in familieverband; er zijn goede hotels en voorzieningen en u heeft de keuze uit een groot aantal excursiemogelijkheden.

Beste reistijd voor Mexico

Mexico heeft een droog seizoen en een regenseizoen. In het verleden kon je de klok bijna gelijkzetten op het tijdstip dat het droge seizoen eindigt en het regenseizoen begint; inmiddels is dat niet meer het geval. Grofweg loopt het droge seizoen van december tot en met mei. Dit is, mét de maanden juli en augustus, ook de drukste periode aan de Caribische kust. De meeste regen valt in de maand september, daarbuiten is het zeer dikwijls ook gewoon mooi weer, zeker in de ochtend (’s middags valt er vaak een stevige bui, dat het de hele dag regent komt zelden voor). Belangrijk is ook de hoogte waarop u zich bevindt. Zo kunt in Mexico City in de maanden december en januari behoorlijk koude nachten meemaken, soms zelfs rond het vriespunt. Maar aan de Pacifische kust is het dan nog steeds warm met temperaturen van rond de 30 graden. In de droge wintermaanden bereikt de zogeheten norte (noordenwind) van tijd tot tijd de Caribische kust. Het kan dan opeens heel fris worden, maar even snel ook weer opwarmen naar aangenamer temperaturen van rond de 25 graden. Mocht u naar het noorden van het land reizen, dan kan daar in de winter zelfs sneeuw vallen (bijvoorbeeld wanneer u de treinreis maakt langs de Copper Canyon). Het hoogland kent in onze winters koele temperaturen in de avond en nacht, maar prettige temperaturen overdag. In Mexico City is de zichtbaarheid van de vulkaan Popocatépetl een aardige graadmeter: deze is in de maanden januari en februari vanuit diverse punten in de stad vaak goed te zien – bijna een onmogelijkheid in het regenseizoen.

Vervoer in Mexico

NoBeach Exclusieve Reizen stelt een privéreis voor u samen. U reist met uw privéchauffeur van A naar B, soms – wanneer er onderweg interessante dingen te zien zijn – ook met een Engelssprekende gids. Wij regelen vooraf de excursies indien u dit wenst en regelen ook de lokale vluchten van Mexico City naar, bijvoorbeeld, Tuxtla Gutiérrez in Chiapas of Mérida in Yucatán.
Reizen met een huurauto is alleen goed mogelijk op het schiereiland Yucatán. Of beter gezegd: dit is de enige regio waar wij een selfdrive Mexico echt aanraden. De afstanden zijn te overzien, de wegen in redelijk goede tot goede staat en het aanbod aan luxe hotels is groot. Bovendien is Yucatán het veiligste gebied van het land. Ook spreken meer mensen hier een woordje Engels dan in andere delen van het land (m.u.v. het noorden en Mexico City, waar ook redelijk veel mensen Engels spreken). Niettemin moet u er ook op voorbereid zijn dat een paar woorden en zinnen Spaans u enorm zullen helpen onderweg.

Veiligheid in Mexico

Veel mensen die een reis naar Mexico overwegen, stellen vragen over de veiligheid. Een terechte vraag, een terechte zorg. Sommige delen van het land zijn namelijk niet veilig, niet voor de lokale bevolking en ook niet voor reizigers uit het buitenland. Maar uiteindelijk betreft het slechts een klein deel van het land, waarnaartoe wij geen reizen organiseren. Het grootste deel van Mexico, en zeker Yucatán, is veilig om doorheen te reizen. Mexico City heeft de afgelopen 20 jaar enorm geïnvesteerd in veiligheid – met zichtbaar resultaat. Gezond verstand en waakzaamheid zijn uiteraard altijd geboden, iedere grote stad heeft minder veilige buurten, maar dat geldt ook voor een stedenbezoek aan New York of San Francisco. Wanneer u met NoBeach op reis gaat, reist u met uw privégids en/of chauffeur en bent u in goede handen. Wij kiezen hotels in wijken die goed bekend staan, met goede restaurants op loopafstand of in het hotel zelf (dat ook altijd een veilige taxi voor u kan regelen naar een ander restaurant, indien noodzakelijk). U zult versteld staan van de prettige sfeer op straat, juist in de avonduren, zelfs in een stad als Mexico City (in wijken als La Condesa, Roma of Polanco).