NAW Gegevens
Ik wil graag informatie ontvangen over
Verrassing?
Nieuwsbrief ontvangen?
 
Terug naar overzicht

Luxe rondreizen Peru

Luxe individuele rondreizen op maat

Het grootste deel van Peru is jungle. Peru herbergt het gebied met verreweg de grootste biodiversiteit ter wereld. Het Peruaanse kustgebied bestaat juist voornamelijk uit kurkdroge woestijngebieden. Al ver vóór de Inca’s leefden er in dit land volkeren met een hoogwaardige beschaving. U vindt in Peru piramides, enorme geogliefen (in de droge woestijnbodem uitgetekende, mysterieuze figuren) en heuse mummiebegraafplaatsen in the middle of nowhere. Toch zullen veel mensen niet direct hier aan denken wanneer Peru ter sprake komt. Maar het land is ongelofelijk veelzijdig; Peru is veel meer dan alleen de Andes, de spectaculair op een bergtop gelegen ruïnes van Machu Picchu, de kleurrijke klederdrachten van het hoogland en de hoofdstad Lima, één van de culinaire hotspots in de wereld. Tijdens een luxe rondreis door Peru met NoBeach kunt u dan ook, in overleg met uw reisspecialist, veel méér uit uw reis halen dan op het eerste gezicht misschien lijkt.

Luxe hotels in Peru

Peru heeft een groot en mooi aanbod van luxe accommodaties. Deze zijn wel geconcentreerd in bepaalde plaatsen, zoals Lima, Cusco, de Colca-vallei en andere frequent bezochte steden en gebieden. In het Amazonegebied zijn exclusieve lodges die een volledig maaltijd- en excursiepakket aanbieden. Gediplomeerde natuurgidsen leiden u per boot of te voet rond door de jungle, waarbij de flora en fauna telkens centraal staan. In het noorden, vanuit de stad Iquitos, varen luxe boten over de Amazonerivier; u kunt een meerdaags verblijf boeken met overnachtingen op de boot. Peru heeft een naam hoog te houden op het gebied van haute cuisine: verspreid over het land kunt u terecht in diverse Relais & Châteaux-hotels en -restaurants, naast wereldberoemde restaurants als, bijvoorbeeld, Central of Maido waar wij een tafel voor u kunnen reserveren. Tenslotte kunt u in Peru een aantal van de meest luxe treinreizen maken ter wereld, dwars door de Andes tot aan Machu Picchu.

De keuken van Peru

Maar weinig landen in de wereld hebben zo’n gevarieerde keuken als Peru. Dat komt niet alleen door de rijkdom aan gewassen, groenten en fruit die Peru, mede dankzij de zeer diverse klimaatzones, te bieden heeft, maar ook door de vele buitenlandse invloeden, met name Aziatische, die het land op cultureel én culinair gebied heeft ondergaan. Het bekendste gerecht is de ceviche, in limoensap gemarineerde rauwe vis. Het land staat ook bekend om de duizenden (!) soorten aardappels die in dit land hun oorsprong vinden en die op unieke wijze in allerlei gerechten worden verwerkt, de combinaties zijn niet alleen verrassend maar ook zeer smaakvol. Met name in Lima zijn topkoks van wereldniveau werkzaam die het bereiden van fusion-gerechten tot een kunst hebben verheven. Maar ook in andere steden kunt u terecht voor een exclusieve fine dining-ervaring. Wij adviseren u om onderweg de eenvoudiger eettenten niet te ontzien; ook hier kunt u vaak uitstekend eten. Een zeer populair gerecht dat vrijwel overal op de menukaart staat, is lomo saltado (rundvlees met groenten en en aardappels of frites). Ook de papas a la huancaina (aardappels met kaas en hete saus) zou u beslist eens moeten proeven. Voor Peruaans-Chinese of Peruaans-Japanse gerechten kunt u terecht in de – eveneens meestal eenvoudige – chifa-restaurants.

Vliegen

KLM vliegt dagelijks rechtstreeks van Amsterdam naar Lima v.v.. De heenreis is overdag, met een aankomst in Lima in de vroege avond; de terugvlucht vertrekt ’s avonds, u komt dan de volgende dag in de loop van de middag aan op Schiphol. 
Er zijn ook alternatieven, bijvoorbeeld met Iberia of Latam via Madrid of met Air France via Parijs, maar u bent dan uiteraard langer onderweg. 

Lees meer...

De hoofdstad Lima

Een verschil met Europa is dat u in grote Zuid-Amerikaanse steden meestal niet in het centrum overnacht. Ook in Lima is dat het geval; alle 5* accommodaties bevinden zich in rustige residentiële buitenwijken met veel groen, zoals San Isidro, Barranco of Miraflores. Toch is het centrum zeker interessant om te bezoeken, al was het alleen al vanwege het Plaza de Armas, het kloppend hart van de stad én van het land, en het nabijgelegen, bijzondere San Francisco-klooster met interessante catacomben. Lima heeft ook schitterende musea, zoals het onovertroffen Museo Larco met een uitgelezen collectie precolumbiaanse kunst. Zeker wanneer u in de loop van uw reis allerlei opgravingen gaat bezoeken, zoals Machu Picchu of Sacsayhuamán, is dit een mooie introductie tot - en kennismaking met - de oude culturen van Peru. De wijk Barranco is misschien wel het aantrekkelijkste en rustigste deel van de stad. Prachtige lanen en kleurrijke koloniale architectuur bepalen hier het beeld. Ook al is Lima beslist niet de mooiste stad van het land, een verblijf van tenminste twee nachten raden wij zeker aan.


Cusco

De stad Cusco ligt hoog in de Andes, op ongeveer 3.400 meter boven zeeniveau, en werd door de Inca’s gezien als ‘de navel van de wereld’, het absolute centrum van het rijk. Helaas gingen de Spaanse veroveraars grondig te werk en bleef er weinig over van de pracht en praal van de oude Incastad. Toch zijn er in Cusco nog interessante overblijfselen te zien van Inca-architectuur, zoals de massieve muren in de Hatun Rumiyoc-straat, of het aan Inti, de god van de zon, gewijde tempelcomplex van Korikancha, waarvan de muren ooit bedekt waren met goud. De Spanjaarden waren niet alleen bedreven in het verwoesten van steden, maar ook in het stichten ervan. Bovenop de puinhopen van de vroegere hoofdstad van de Inca’s verrees tussen de 16e en de 18e eeuw een nieuw Cusco, dat vol kwam te staan met koloniale huizen en paleizen en overdadig gedecoreerde barokke kerken. Met name op het majestueuze Plaza de Armas, het centrale plein van de stad, kijkt u uw ogen uit. De kleurrijke bevolking, de vermenging van Inca- en Spaans-koloniale architectuur, de prachtige ligging in een vallei in het hooggebergte, te vergelijken met het Nepalese Kathmandu, en de moeilijk te omschrijven, bijzondere sfeer die u in andere Peruaanse steden niet aan zult treffen, hebben van Cusco het toeristische middelpunt van het land gemaakt. Dit heeft ook te maken met de nabijheid van Machu Picchu, waar u per luxe trein naartoe kunt reizen, en met de vele bezienswaardigheden in de directe omgeving, zoals Pisac en de Heilige Vallei, het aantrekkelijke Indiaanse marktstadje Chinchero, het dorp Andahuaylillas met ‘de Sixtijnse Kapel van de Andes’ of de opgravingen van Tambo Machay, Q’enqo en Sacsayhuamán.

Arequipa en de Cañon del Colca

Arequipa ligt op ongeveer 2.300 meter boven zeeniveau en is daarmee de ideale plek om tijdens uw rondreis langzaam aan hoogte winnen. De stad heeft een goed bewaard gebleven oud centrum; vooral het Santa Catalina-klooster, min of meer een stad binnen de stad, is de moeite van een bezoek waard. De meer dan 5.800 meter hoge Misti-vulkaan is vanuit Arequipa goed te zien. Een memorabele tocht voert over een 4.800 meter hoge pas naar de Colca-vallei, die beroemd is vanwege de landbouwterrassen, de fotogenieke landschappen en de talloze condors die boven één van de diepste kloven van de wereld cirkelen.


Titicacameer

Op de grens met Bolivia ligt één van de mooiste meren van de Andes, het Titicacameer. De clichés duikelen vaak over elkaar heen wanneer dit meer ter sprake komt: ‘hoogst bevaarbare meer ter wereld’, ‘grootste meer van Zuid-Amerika’, enzovoorts. Zeker is, dat het Boliviaanse Andesgebergte aan de overzijde van het meer de schitterende achtergrond vormt van de helderblauwe, gladde waterspiegel, die hier en daar wordt onderbroken door eilanden als Taquile, Suasi en Amantaní. Beroemd zijn de bewoonde eilanden van riet (Uros) waarvan er een aantal bezocht kunnen worden. Eén van de mooiste hotels van het land, Titilaka (behorend tot de Relais & Châteaux-groep), bevindt zich aan de oevers van het meer.


Heilige Vallei van de Inca’s (Valle Sagrado de los Incas)

Wanneer u rechtstreeks van Lima naar Cusco vliegt, is het aan te raden om daar niet meteen te overnachten, maar eerst te verblijven in de nabijgelegen Heilige Vallei, die een stuk lager ligt, zo rond de 2.000 – 2.400 meter boven zeeniveau. Op die manier went u in een rustig tempo aan de hoogte – altijd iets om rekening mee te houden bij het samenstellen van een reis door Peru. Afgezien hiervan, is de Heilige Vallei ook op zichzelf beschouwd een interessante bestemming, met schitterende berglandschappen, indrukwekkende archeologische opgravingen (Ollantaytambo, Pisac), curiositeiten als de zoutpannen van Maras en de pre-Inca-proeftuin van Moray en talrijke schilderachtige dorpjes.

 

 


Machu Picchu

De beroemdste plek van Peru is tevens het toeristische visitekaartje van het land. Dat heeft men geweten: op een gegeven moment reisden zóveel mensen van over de hele wereld naar Machu Picchu, dat men zich genoodzaakt zag beperkende maatregelen in te stellen. Er kwam een maximum aantal deelnemers per dag voor zowel de Incatrail als voor de entree tot de opgravingen zelf. Sindsdien kunnen bezoekers weer genieten van deze unieke ruïnestad en het adembenemende landschap rondom. Luxe treinen brengen u van Cusco naar het dorp Aguas Calientes, gelegen aan de voet van de berg waar de Inca’s Machu Picchu op bouwden. U kunt overnachten in een luxe hotel boven op de berg, of in een schitterend hotel van de Inkaterra-hotelgroep bij het dorp Aguas Calientes. Per trein reist u van hieruit ook weer terug naar Cusco of naar de Heilige Vallei.


Amazonegebied

Het Amazonegebied wordt meestal met Brazilië geassocieerd, en het klopt dat het grootste deel van de langste rivier van de wereld door dit land stroomt. Maar de Amazone ontspringt in Peru, en het is in Peru en Ecuador dat u de beste wildlife-ervaring zult hebben. U kunt kiezen voor een meerdaags verblijf in een luxe lodge of op een luxe boot. U kunt tijdens de excursies met gids o.a. brulapen, kaaimannen, hoatzins, reuzenotters, toekans, tapirs, miereneters en groenvleugelara’s spotten.


Stranden

Peru heeft een kustlijn van ruim 2.400 kilometer, maar staat desalniettemin niet bekend als strandbestemming. Dat komt in de eerste plaats door de koude golfstroom, waardoor de temperatuur van het zeewater constant laag is. Toch zijn er mogelijkheden voor een prettige afsluiting van uw reis aan de kust. De buitentemperatuur is namelijk meestal wel aangenaam, en er zijn diverse luxe hotels met zwembad, bijvoorbeeld in plaatsen als Paracas ten zuiden van Lima en Máncora in het noorden van het land.


Excursies en activiteiten

Privé-excursies in Peru – altijd met Engelssprekende gids – beperken zich niet tot een rondleiding met een expert langs archeologische opgravingen, een stadstour in Cusco, Arequipa of Lima of een boottocht over het Titicacameer. U kunt ook een speciale ceremonie bijwonen in een dorpje hoog in de Andes; een kookworkshop volgen in Lima of Cusco; traditionele markten bezoeken in de Heilige Vallei; bergafwaarts mountainbiken in de omgeving van Cusco; een show van Peruaanse paso-paarden bijwonen; per boot op zoek gaan naar zeeleeuwen en Humboldt-pinguïns bij de Palominos- of Ballestas-eilanden; een architectuurwandeling maken waarbij het accent ligt op de beroemde barokkerken van Cusco en omgeving; een bezoek brengen aan een lokale gemeenschap waar de bevolking soms alleen de Indiaanse taal spreekt en eeuwenoude gewoonten en gebruiken in ere houdt, enzovoorts. Peru is ook een ideaal land om te wandelen. Wanneer u eenmaal gewend bent aan de hoogte, kunt u in de Andes de meest schitterende wandelingen maken. Behalve aan de beroemde Inca-trail kunt u daarbij ook denken aan de comfortabeler Mountain Lodges of Peru ‘Lodge to Lodge-trekking’ met overnachtingen in lodges. Andere activiteiten die in Peru goed mogelijk zijn, zijn o.a. raften, paardrijden en ziplinen. Peru is een mooie bestemming voor luxe familiereizen: er is een zeer afwisselend programma samen te stellen met excursies in de jungle, het hoogland en aan de kust.
 

Wanneer naar Peru

De beste periode voor een reis naar Peru is mei tot en met oktober. De regentijd in de Andes en in het Amazonegebied loopt grofweg van januari tot en met april; dit is de minst goede reistijd. November en december kunnen in de Andes ook nog heel aardig zijn, maar het is dan wel vaker bewolkt en er valt soms veel regen. Wilt u de drukte van het hoogseizoen vermijden, dan zijn mei en oktober de prettigste maanden. September biedt prachtig weer, maar net als in juli en augustus is het over het algemeen dan wel drukker. In het kustgebied is januari-maart juist de beste, meest zonnige periode, maar de meeste mensen zullen vooral naar Peru willen gaan voor de Andes en wellicht ook het Amazoneregenwoud  (en verblijven slechts kort aan de kust).


Vervoer in Peru

Een luxe rondreis Peru met NoBeach Exclusieve Reizen vindt plaats per luxe auto (voorzien van airconditioning) of per luxe trein (de Belmond-trein van Cusco naar het hoogland en/of van Cusco naar Machu Picchu). Langere afstanden overbrugt u met het vliegtuig. Een betrouwbare luchtvaartmaatschappij als Latam heeft goede verbindingen tussen Lima, Cusco of Arequipa en met het Amazonegebied (Puerto Maldonado of Iquitos) en het Titicacameer (Juliaca); ook tussen Arequipa en Cusco gaan lijnvluchten.